Когато става дума за ракови заболявания, откриването на най-ефективния начин за

...
Когато става дума за ракови заболявания, откриването на най-ефективния начин за
Коментари Харесай

За първи път: Кръвен тест може да покаже дали дадено раково лечение е ефективно или не

Когато става дума за ракови болести, откриването на най-ефективния начин за лекуване – колкото се може по-рано – е от жизненоважно значение. Нов кръвен тест би могъл да помогне на лекарите точно в това отношение.

Учени откриха метод по какъв начин да ревизират чрез разбор на кръвта и за не повече от 24 часа дали дадена таргетирана ракова терапия (насочена непосредствено против характерни молекули) оказва въздействие върху растежа на тумора. Подобни бързи резултати биха могли да доведат до по-адекватно адаптиране или преосмисляне на съответния метод за битка с рака.

Кръвният разбор се назовава ExoSCOPE и в най-общи линии търси извънклетъчни везикули – дребни частици, отделени от клетките. В съответния случай раковите кафези, изумени от обещано лекарство, ще стартират да секретират извънклетъчни везикули, съдържащи в себе си следи от медикамента.

„ Стандартните процедури като образна диагностика на тумора са освен скъпи, само че и мудни – споделя биофизикът Шао Хуилин от Националния университет на Сингапур. – При тези способи успеваемостта на лекуването може да се дефинира след седмици. “

„ С помощта на ExoSCOPE можем да измерим директно резултата от успеваемостта на лекарството  в границите на 24 часа от началото на лекуването. Това ще понижи доста времето и цената на методите за наблюдаване на раковите лекувания. “

Извънклетъчните везикули са минимум стотици пъти по-малки от диаметъра на човешкия косъм. Те не могат да бъдат видени чрез стандартнимикроскопи. С помощта на специфична сензорна инсталация, включваща милиони златни нанопръстени, учените съумяват да усилят медикаментознните сигнали, които извънклетъчните везикули издават.

Посредством комплициран разбор на светлинните сигнали, издавани от направените кръвни проби, системата ExoSCOPE може да покаже дали лекарството е достигнало своята цел в тялото.

Нещо повече – тя може да следи и динамичностите на лекарството с течение на времето, да ревизира по какъв начин лекуванията или работят, или им се оказва опозиция. Благодарение на ExoSCOPE учените получават подробна картина на обстановката за къс интервал от време.

„ Методът изисква напълно дребна кръвна проба за разбор и за осъществяването на всеки тест е нужно по-малко от час – споделя Хуилин. – Т.е. процедурата е по-малко инвазивна, само че  много по-информативна. “

В рамките на клинично изследване, включващо 106 пациенти с рак на белия дроб, ExoSCOPE показва 95 % акуратност при определянето на успеваемостта на лекарството в съпоставяне със настоящия златен стандарт за туморно премерване. Но за доста по-кратък интервал от време.

Изследването е оповестено в Nature Nanotechnologies.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР